De therapie

Welk project financieren wij als stichting ?

Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis NKI-AVL.
Studie naar een baanbrekende therapie voor patiënten met uitgezaaide melanomen: De kracht van eigen afweer!

Iedereen krijgt te maken met kanker. Zelf, in de naaste omgeving of in het sociale circuit. Wie kent er niet iemand met kanker? Een ziekte waar alles aan gedaan moet worden.

Er lijkt een veelbelovende, baanbrekende therapie beschikbaar te komen voor patiënten met uitgezaaide melanomen. Zij krijgen per infuus jonge, opgekweekte, lichaamseigen witte bloedcellen toegediend die de tumorcellen aanvallen. Het NKI-AVL onderzoekt of de therapie ook werkelijk zo veelbelovend is als wordt beweerd. Onderzoeker Prof. Dr. John Haanen is hoopvol. “Mogelijk hebben patiënten er levenslang baat bij.”

Het gaat hier om het kweken van lymfocyten: witte bloedcellen die kankercellen kunnen verslaan. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, die gemakkelijk uitzaait. Patiënten met een melanoom zijn vaak relatief jong, sommigen pas achttien jaar. De aandoening komt steeds vaker voor. Sinds het jaar 2000 is het aantal diagnoses met vijftig procent gestegen. Eenzelfde stijging wordt voor de komende vijf jaar verwacht.

De studie gaat om de invloed van interleukine-2 (= krachtvoer) voor de lymfocyten in het tumorweefsel. Hierdoor vermenigvuldigen de lymfocyten zich razendsnel. Zij worden na te zijn opgekweekt overgegoten in een grote twintig literzak met nog veel meer interleukine-2, waardoor miljarden lymfocyten worden opgekweekt. Het teveel aan vocht wordt uit de zak gepompt en de geconcentreerde lymfocyten worden via een infuus toegediend aan de patiënt. De therapie heet Young TIL-therapie. TIL staat voor Tumor Infiltrating Lymphocytes. De lymfocyten slagen er niet in elke uitzaaiing te vernietigen, maar het lukt ze wèl de zaak onder controle te houden.

Het (zeer gerenommeerde) NKI-AVL weet zich in de wetenschappelijke wereld verplicht, om via studie aan te tonen dat deze therapie belooft wat door de Amerikaanse wetenschappers is beweerd. Onomstotelijk moet vast komen te staan, dat patiënten minstens twee keer méér overlevingskans hebben dan patiënten die uitsluitend chemotherapie krijgen. Anders zal de peperdure methode (ca. € 50.000) nooit voet aan wal krijgen in ziekenhuizen.

Echter, de industrie betaalt deze studie niet, want er valt niks te verdienen. Overheid en zorgverzekeraar financieren wel, maar uitsluitend als het succes is bewezen. In het filmpje van Prof. Dr. J.B.A.G. Haanen geeft hij uitleg over de TIL-therapie.

Bron: NTR: Over leven met kanker (Gezond 24)

Met dank aan: Filmproducties Zwolle

Inschrijven nieuwsbrief

Archief